Ciasto szwarcwaldzkie

Ciasto szwarcwaldzkie to znakomite połączenie kakaowego biszkoptu, masy śmietanowej i dżemu wiśniowego. Ciasto jest tak smaczne, że ciężko się oprzeć przed kolejnym kawałkiem

Wymiary fomy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego
  • 1 galaretka wiśniowa
dodatkowo:
  • 50 g startej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.



W międzyczasie dżem wiśniowy podgrzewamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na pierwszy blat wykładamy tężejący dżem wiśniowy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając malutkim strumieniem wlewamy zimną żelatynę. 2/3 masy wykładamy na zastygnięty dżem wiśniowy i przykrywamy drugim blatem.



Resztę masy śmietanowej rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy gorzką czekoladą. Ciasto wstawimy do lodówki do stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Jutro zrobię i zobaczymy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żelatynę rozpuścić w jakiej ilości wody?

    OdpowiedzUsuń
  3. właściwie to wygląda jak wuzetka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze i znowu super ciacho, ja już jestem szersza niż wyższa od tych ciast, a tu coraz smaczniejsze pora już może skończyć z przepisami? Mniam �� �� ��

    OdpowiedzUsuń