Szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia na spodzie z sucharków, masą serową i galaretką. Jest nie za słodkie i bardzo szybko znika
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
spód:
- 400 g masła czekoladowego Nutella
- około 240 g sucharów
masa serowa:
- 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego
- 330 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
dodatkowo:
- 3 galaretki truskawkowe
- 700 ml wrzątku
Przygotowanie:
Suchary drobno kruszymy lub mielimy na bułkę tartą i mieszamy z masłem czekoladowym w temperaturze pokojowej. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy sucharki i ugniatamy. W międzyczasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Partiami dodajemy ser biały, cukier waniliowy i wlewamy zimną żelatynę. Masę serową wykładamy na spód z sucharów i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i tężejące wylewamy na zastygniętą masę serową. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Obżarciuch
ciasta,
ciasto bez pieczenia,
ciasto na sucharach,
galaretka,
masa serowa,
nutella,
ser biały,
sernik,
sernik bez pieczenia,
suchary,
śmietanka,
top ciasta bez pieczenia
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!