Efektownie wyglądające ciasto szpinakowe z masą śmietanową, galaretkami i kolorowymi jajeczkami. W Święta Wielkanocne zaskoczy gości nie tylko wyglądem, ale i smakiem
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt szpinakowy:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 300 ml oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 400 ml wrzątku
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 330 g śmietany kwaśnej 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
- 240 g orzeszków arachidowych w czekoladzie i cukrowej otoczce lub innych jajeczek
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Ciągle miksując małym strumieniem wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy zimny szpinak. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 40 min. do suchego patyczka.
Z przestygniętego biszkoptu odcinamy górę. Galaretki truskawkową i brzoskwiniową osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Cały czas ubijając dodajmy śmietanę i wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.
Z odciętej góry biszkoptu wyskubujemy zieloną część ciasta i obsypujemy nim wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem ciasto Wielkanocne dekorujemy kolorowymi jajeczkami.
Obżarciuch
biszkopt szpinakowy,
ciasta,
ciasta na wielkanoc,
ciasto wielkanocne,
ciasto z jajeczkami,
ciasto z pisankami,
ciasto ze szpinakiem,
galaretki,
jajeczka,
pisanki,
śmietanka,
śmietanowiec,
Wielkanoc
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!