Ten sernik jadłam w jednej z knajpek na wycieczce we Lwowie, był tak smaczny, że postanowiłam go zrobić w domu
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła w temp. pokojowej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 350 g serka kremowego naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 3 łyżki mąki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Składniki na kruche ciasto zagniatamy, wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 min. W misce miksujemy ser z serkiem kremowym i 1 szklanką cukru na gładką masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku i mąkę. W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami 1/2 szklanki cukru. W trzeciej misce ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietankę.
Do masy serowej dodajemy ubite białka i śmietankę, delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wylewamy na przestygnięty spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 min. Po tym czasie temp. zmniejszamy do 150 st. i pieczemy około 1 godz. Sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Obżarciuch
czwartek, 26 września 2019
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!