Kurczak po góralsku

Takiego kurczaka jadłam na wycieczce w górach, postanowiłam zrobić go w domu, rodzinka się nim zachwycała

Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • około 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kilka łyżek oleju
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki



Przygotowanie:

Majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy kapustą wymieszaną z pokrojoną w piórka cebulą (jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, można ją wypłukać i odcisnąć). Warstwa kapusty nie może być za gruba, bo się nie upiecze. Na kapuście układamy podudzia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę.



Śmietanę mieszamy z mąką i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie podudzia smarujemy śmietaną i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy jeszcze około 20 minut do zarumienienia się śmietany. Gotowe podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. mam pytanie czy śmietana ma być słodka cz kwaśna bo nie jest napisane proszę o odpowiedż.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuje za odpowiedż jutro robię na obiad zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. to już mam plan na niedzielny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieknie wyglada i przepysznie smakuje. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. A co ze śmietaną polewamy kurczaka i na to druga warstwa kapusty ? Bo przepis niekompletny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym spróbował bo ciekawy przepis tylko - bez kapusty - nie mogę ...

      Usuń
    2. wszystko jest w przepisie, proszę przeczytać cały przepis

      Usuń
  6. wszystko ok ale smietana się zwazyła bo kwasna

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy nie wyjdzie to zbyt "ścisłe " ? Może by dodać trochę wody do śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robię tak jak w przepisie, możesz zmodyfikować wg własnych upodobań :)

      Usuń
  8. Właśnie robię na obiad, ale mam śmietanę słodką 18% ,może się uda 😉

    OdpowiedzUsuń