Ciasto Inka

Banalnie proste ciasto bez pieczenia, mój Tata się nim zachwyca za każdym razem jak je zrobię

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa kawowa:
  • 500 g serka waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
galaretka kawowa:
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 700 ml wrzątku


masa waniliowa:
  • 500 g serka waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
dodatkowo:
  • około 100 g mocno kakaowych herbatników
  • około 100 g mini biszkopcików
polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • kilka łyżek mleka



Przygotowanie:

Żelatynę i kawę zbożową na masę kawową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy serek waniliowy i małym strumieniem wlewam zimną żelatynę z kawą. Masę kawową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do stężenia.



Następnie przygotowujemy galaretkę. We wrzątku rozpuszczamy kawę zbożową, cukier i żelatynę. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę kawową. Odstawiamy do stężenia. W międzyczasie Żelatynę na masę waniliową rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy serek waniliowy i małym strumieniem wlewam zimną żelatynę. Masę waniliową wykładamy na zastygniętą galaretkę.



Na wierzchu ciasta układamy biszkopciki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kawą i kilkoma łyżkami mleka. Polewą polewamy biszkopciki tworząc wzorki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy:

  1. O nie! Kolejne ciasto z tej strony, które koniecznie muszę zrobić! Piekłam już różne chleby, bułki, drożdżówy - wszystko mi pięknie wyszło :) Dobre, sprawdzone przepisy! Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Suoer wyglada. A jakie to serki waniliowe musza do tego byc? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam serka waniliowego z wiaderka president, ale może być inny

      Usuń
    2. To taki do sernika twaróg?

      Usuń
    3. Tak, może być i taki

      Usuń
  3. Wygląda obłędzie.
    Jest wersja wege?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota :D Zrobiłam go ostatnio, ale nie nie wiem czemu jak wlewam zimną żelatynę do masy serowej to mi się od razu robią grudki i masa mi potem nie zastyga :/

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak kupiłam serki homogenizowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też będzie tylko jak naturalne to masę musisz posłodzić

      Usuń