Te pączki Babci są najlepsze i nie dorównują im żadne ze sklepowych półek. Będąc u Babci prosimy, aby nam je zrobiła
Ilość: około 30 sztuk
Składniki:
- 1 kg mąki + do podsypywania
- 50 g świeżych drożdży
- 8 łyżek cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 6 żółtek
- 100 g rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 l oleju do smażenia
- marmolada do nadziania
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 - 20 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, żółtka, cukier waniliowy, wódkę i sól. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło. Ciasto jest dość luźne, ale nie polecam dosypywać mąki, ciasto możemy wyrobić mikserem z hakiem. Ciasto przekładamy do dużego naczynia. Wierzch oprószamy lekko mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i krótko zagniatamy. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i dzielimy je na części po około 60 g. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki, potem je lekko spłaszczamy i nakładamy łyżeczkę marmoladę. Dokładnie sklejamy, aby nadzienie podczas smażenie nie uciekło. Układamy na stolnicy oprószonej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25 min. Pączki powinny podwoić swoją objętość.
Następnie na wolnym ogniu rozgrzewamy olej do temp. 175 st. Wrzucamy pączki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Tłuszcz nie może być za gorący, bo pączki usmażą się z zewnątrz, a w środku będą surowe oraz za zimny, bo pączki nasiąkną zbyt dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał najlepsze pączki babci pączki pączki babci pączki z przepisu babci tłusty czwartek
wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają po prostu przepysznie.
OdpowiedzUsuńPrzepis superrr..
OdpowiedzUsuńPaczki wyszły pyyyszne!!!
Ciasto super, elastyczne, nie klei się.
Polecam zrobić..
Czy można je wykrawać szklanka i nadziewać po usmażeniu
UsuńTak
UsuńBardzo smaczne. Następnym razem zrobię więcej😋😋
OdpowiedzUsuńMoja babcia też robi pyszne pączki! :D
OdpowiedzUsuńW końcu jakiś prosty przepis na pączury !
OdpowiedzUsuńWygładają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNie wyszły mi w ogóle. Spadały na dno, zamiast unosić się u góry, przypalaly się z wierzchu, a w środku surowe... Tyle czasu zmarnowanego po nic. A jutro tłusty czwartek :(
OdpowiedzUsuńZa gorący tłuszcz
UsuńDzisiaj robiłam i wyszły wspaniałe.
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć octu zamiast wódki?
OdpowiedzUsuńTak, tylko nie za dużo bo pączki wyjdą kwaśne
UsuńCzy masło ma być rozpuszczone i ostudzone?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńGenialny przepis!!!Dziekuje. Pozdrawiam autorke
OdpowiedzUsuńWitam czy moge uzyc soku a cytryny zamiast wodki jesli tak to ile?czy lepszy bedzie oczy dziekuje
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam soku z cytryny, zawsze dodaje wódkę albo spirytus
UsuńBardzo pyszne
OdpowiedzUsuńCzemu jest podane że drożdże rozpuszczamy w 500 ml mleku?
OdpowiedzUsuńBo tak robimy
UsuńZ pewnością skorzystam z Twojego przepisu przy okazji tłustego czwartku. To już za kilka dni trzeba się sprężyć.
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić to ciasto i zostawić w lodówce do następnego dnia
OdpowiedzUsuńKilka łyżek maku czyli ile?
OdpowiedzUsuńMąki *
OdpowiedzUsuń