Botwinka do słoików na zimę to świetna sprawa, szczególnie jeżeli lubimy z niej zupę, robię ją co roku i zawsze ze spiżarki znika jako pierwsza
Ilość: 8 słoików (450 ml)
Składniki:
- 4 duże pęczki botwinki
- 1 duży pęczek koperku
- 1 główka czosnku
- 2 i 1/2 litra wody
- 2 i 1/2 płaskiej łyżki soli
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 6 łyżek octu 10%
Przygotowanie:
Umyte liście botwinki kroimy razem z łodygami. Obrane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek siekamy. Do wyparzonych słoików nakładamy 2-3 łyżki tartych buraków i upychamy botwinkę. Na górę dajemy po łyżeczce koperku i przekrojone na pół ząbki czosnku.
Z wody, soli, cukru i octu gotujemy zalewę. Przestygniętą zalewą zalewamy botwinkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
botwinka botwinka do słoików botwinka do słoików na zimę botwinka na zimę przetwory przetwory z botwinki
dobry przepis prosze o więcej pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsuper przepisy takie babcine
OdpowiedzUsuńpo pasteryzacji straci kolor - zdjęcie niby.... to jest po godzinnym staniu i jeszcze przed pasteryzacja - generalnie botwinka w słoiku nie wytrzymuje dłużej niż 2 miesiące
OdpowiedzUsuńzepsuły mi się wszystkie słoiki a gotowałam ponad godzinę
UsuńMoże wieczka od słoików były złe, albo słoiki nie wyparzone. Robię taka botwinkę co roku i nie mam problemu z przechowywaniem
Usuńja robię zalewę, w niej przegotowuję buraczki w małych kawałkach, na koniec posiekane liście wrzucam na 3 minuty,do każdego słoika wlewam łyżkę lub dwie oliwy, pakuję gorące do słoików obracam do góry nogami i jest ok. wytrzymuje nawet dwa lata. po otwarciu, w stosunku 2/3 - 1 rozrzedzam z rosołem i jest gotowa zupa. botwinkę taka można spożywać na zimno po otwarciu :-)
UsuńDziś właśnie skorzystałam z przepisu ;) Miałam sporo buraczków na ogródku i takie rozwiązanie jest idealne :)
OdpowiedzUsuńJak długo można przechowywać botwinkę?
Czy do zupy wlewać całą zawartość czy odcedzać?
Pozdrawiam
można przechowywać do kilku miesięcy, dodaje całą zawartość, nie odcedzamy
Usuń