Botwinka do słoików na zimę

Botwinka do słoików na zimę to świetna sprawa, szczególnie jeżeli lubimy z niej zupę, robię ją co roku i zawsze ze spiżarki znika jako pierwsza 

Ilość: 8 słoików (450 ml)

Składniki:
  • 4 duże pęczki botwinki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 główka czosnku
zalewa:
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu 10%




Przygotowanie:

Umyte liście botwinki kroimy razem z łodygami. Obrane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek siekamy. Do wyparzonych słoików nakładamy 2-3 łyżki tartych buraków i upychamy botwinkę. Na górę dajemy po łyżeczce koperku i przekrojone na pół ząbki czosnku.



Z wody, soli, cukru i octu gotujemy zalewę. Przestygniętą zalewą zalewamy botwinkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. dobry przepis prosze o więcej pozdrawiam



    OdpowiedzUsuń
  2. super przepisy takie babcine

    OdpowiedzUsuń
  3. po pasteryzacji straci kolor - zdjęcie niby.... to jest po godzinnym staniu i jeszcze przed pasteryzacja - generalnie botwinka w słoiku nie wytrzymuje dłużej niż 2 miesiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zepsuły mi się wszystkie słoiki a gotowałam ponad godzinę

      Usuń
    2. Może wieczka od słoików były złe, albo słoiki nie wyparzone. Robię taka botwinkę co roku i nie mam problemu z przechowywaniem

      Usuń
    3. ja robię zalewę, w niej przegotowuję buraczki w małych kawałkach, na koniec posiekane liście wrzucam na 3 minuty,do każdego słoika wlewam łyżkę lub dwie oliwy, pakuję gorące do słoików obracam do góry nogami i jest ok. wytrzymuje nawet dwa lata. po otwarciu, w stosunku 2/3 - 1 rozrzedzam z rosołem i jest gotowa zupa. botwinkę taka można spożywać na zimno po otwarciu :-)

      Usuń
  4. Dziś właśnie skorzystałam z przepisu ;) Miałam sporo buraczków na ogródku i takie rozwiązanie jest idealne :)
    Jak długo można przechowywać botwinkę?
    Czy do zupy wlewać całą zawartość czy odcedzać?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można przechowywać do kilku miesięcy, dodaje całą zawartość, nie odcedzamy

      Usuń