Botwinka do słoików na zimę

Botwinka do słoików na zimę to świetna sprawa, szczególnie jeżeli lubimy z niej zupę, robię ją co roku i zawsze ze spiżarki znika jako pierwsza 

Ilość: 8 słoików (450 ml)

Składniki:
  • 4 duże pęczki botwinki
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 główka czosnku
zalewa:
  • 2 i 1/2 litra wody
  • 2 i 1/2 płaskiej łyżki soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu 10%




Przygotowanie:

Umyte liście botwinki kroimy razem z łodygami. Obrane buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a koperek siekamy. Do wyparzonych słoików nakładamy 2-3 łyżki tartych buraków i upychamy botwinkę. Na górę dajemy po łyżeczce koperku i przekrojone na pół ząbki czosnku.



Z wody, soli, cukru i octu gotujemy zalewę. Przestygniętą zalewą zalewamy botwinkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. dobry przepis prosze o więcej pozdrawiam



    OdpowiedzUsuń
  2. super przepisy takie babcine

    OdpowiedzUsuń
  3. po pasteryzacji straci kolor - zdjęcie niby.... to jest po godzinnym staniu i jeszcze przed pasteryzacja - generalnie botwinka w słoiku nie wytrzymuje dłużej niż 2 miesiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zepsuły mi się wszystkie słoiki a gotowałam ponad godzinę

      Usuń
    2. Może wieczka od słoików były złe, albo słoiki nie wyparzone. Robię taka botwinkę co roku i nie mam problemu z przechowywaniem

      Usuń
    3. ja robię zalewę, w niej przegotowuję buraczki w małych kawałkach, na koniec posiekane liście wrzucam na 3 minuty,do każdego słoika wlewam łyżkę lub dwie oliwy, pakuję gorące do słoików obracam do góry nogami i jest ok. wytrzymuje nawet dwa lata. po otwarciu, w stosunku 2/3 - 1 rozrzedzam z rosołem i jest gotowa zupa. botwinkę taka można spożywać na zimno po otwarciu :-)

      Usuń
  4. Dziś właśnie skorzystałam z przepisu ;) Miałam sporo buraczków na ogródku i takie rozwiązanie jest idealne :)
    Jak długo można przechowywać botwinkę?
    Czy do zupy wlewać całą zawartość czy odcedzać?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można przechowywać do kilku miesięcy, dodaje całą zawartość, nie odcedzamy

      Usuń
  5. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co to jest za maszynka do szatkowania? Jaka to firma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zelmer, maszynka do szatkowania z różnymi tarkami plus maszynka do mielenia

      Usuń