Ogórki po koreańsku - pikantne i chrupiące, gotowe w 15 minut

Ogórki po koreańsku, które są gotowe w zaledwie 15 minut. Idealnie pasują do dań z grilla

Ilość: 1 słoik (750 ml)

Składniki:
  • 5 dużych ogórków
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki octu 10%
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki maggi
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki




Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w grube plasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa wrzucamy na durszlak, a pod nim stawiamy miskę. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy, aż puszczą sok. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. Wodę mieszamy z olejem, octem, maggi, cukrem, pieprzem, papryką ostrą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.



Ogórki przekładamy do słoika, bez powstałego soku i zalewamy zalewą. Tak przygotowane ogórki są gotowe do jedzenia. Przechowujemy w lodówce nawet do kilku dni.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Zrobiłam i jestem ciekawa smaku... Ale póki co mam pytania, bo robiłam wg własnego uznania. Czy składniki do zalewy podgrzewamy? Jeśli nie to czy woda ma być gorąca? Po jakim czasie można otworzyć słoik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie podgrzewamy, wodę dajemy zimną. Ogórki są gotowe od razu do jedzenia, ale najlepiej smakują jak trochę się przegryzą i postoją

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Słoiczek otwarty i... Są genialne! Super dodatek do wszystkiego - do kanapki, do grilla, obiadu..

      Usuń
  2. Czy można zapasteryzowac na zimę

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogórki gruntowe czy te dlugie

    OdpowiedzUsuń
  4. Maggi do koreańskiej kuchni...proszę nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryba po grecku... Proszę nie
      Fasolka po bretońsku... Proszę nie
      :)
      To że w nazwie jest po jakiemuś nic jeszcze nie znaczy.
      Ważne że jest dobre

      Usuń
    2. Zamień na jasny sos sojowy

      Usuń
  5. Co tutaj jest koreańskiego w tym przepisie? Żadnych odniesień do podstaw kuchni koreańskiej. Maggi? 😁 Usuń ten wpis, bo włos się jeży na głowie już przy czytaniu.

    OdpowiedzUsuń