Ciasto na oranżadzie

Bardzo sobie cenię szybkie i sprawdzone przepisy, dlatego często sięgam po te ze starego zeszytu Mamy. Ostatnio przypomniałam sobie o cieście, które Mama robiła, kiedy w domu nie było nic słodkiego. Odnalazłam przepis i postanowiłam ciasto zrobić z sezonowymi owocami, akurat miałam śliwki. Ciasto na oranżadzie wyszło pulchne i wilgotne, takie jak Mamy

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady
  • śliwki




Przygotowanie:

Całej jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy część mąki, proszek do pieczenia, kolejną porcję mąki i olej. Następnie wsypujemy resztę mąki i wlewamy oranżadę. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut.

 


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: