Ogórki po cygańsku

Słoik ogórków po cygańsku dostałam od dalekiej znajomej. Kiedy je spróbowałam, od razu postanowiłam, że zrobię ich zapas na zimę. Zdobyłam przepis, zakupiłam potrzebne składniki i zabrałam się do pracy. Ogórki są lekko słodkie i nieznacznie octowe. Wykorzystuje je nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako składnik dań jednogarnkowych czy sosów

Ilość: 8 słoików (500 ml)

Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki miodu wielokwiatowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki octu 10%




Przygotowanie:

Umyte ogórki kroimy w słupki. Cebule kroimy w piórka. Warzywa zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby puściły sok i zmiękły. Po tym czasie z ogórków odlewamy sok (nie wylewamy), dodajemy ocet, olej, miód i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.



Następnie warzywa razem z sosem przekładamy do słoików. Jeżeli sosu jest za mało słoiki uzupełniamy pozostawionym sokiem z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: