Sałatka uzbecka

Sałatka z pomidorów i cebuli gości w naszym domu od lat, a dopiero niedawno dowiedziałam się, że króluje w kuchni uzbeckiej. Jest szybka w przygotowaniu i potrzebuje niewielu składników. Takie mało wymagające sałatki lubimy najbardziej. Sałatka uzbecka pasuje praktycznie do każdego dania, a w szczególności do dań mięsnych

Składniki:
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku lub innej ulubionej zieleniny
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Pomidory kroimy w plasterki, cebulę w piórka, a szczypiorek siekamy. Cebulę na sitku przelewamy wrzątkiem. W misce warstwowo układamy pomidory z cebulą. Wierzch posypujemy szczypiorkiem. Sałakę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Sama taką robię, a nie miałam pojęcia że tak się nazywa. ;)

    OdpowiedzUsuń