Cukinia po indyjsku

Ostatnio dostałam cukinię, postanowiłam ją zapakować w słoiki na zimę. Chciałam, żeby była inna niż dotychczas, więc zrobiłam ją w nowej odsłonie. Cukinia po indyjsku wychodzi smaczna, chrupka i aromatyczna. Tak przygotowane weki są tegorocznym odkryciem i z pewnością będę do tego przepisu wracać każdego lata

Ilość: 5 słoików (500 ml)

Składniki:
  • około 1 i 1/2 kg cukinii (waga przed obraniem)
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 łyżeczek gorczycy




Przygotowanie:

Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasienne, jeżeli jest młoda, nie musimy tego robić. Cukinię kroimy w kostkę i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy po łyżeczce gorczycy. Wodę, ocet, cukier, sól, curry, pieprz i paprykę zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy cukinię. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 - 15 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!