Ciasto kisielowe

Przepis na ciasto kisielowe pochodzi ze zbiorów Babci. Mając w domu maluszka uwielbiam sięgać własnie po takie szybkie przepisy, które nie zajmują mi wiele czasu. Ciasto na kisielach wychodzi lekkie jak puszek, a dodatek owoców sprawia, że znika w mig

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 kisiele truskawkowe bez cukru lub o innym smaku (po 38 g)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śliwki




Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy po żółtku i małym strumieniem wlewamy olej. Następnie mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiewamy. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki śliwki. Ciasto pieczemy około 45 min. w 170 st.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. ciekawe, muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast świeżych śliwek mogę użyć takich z kompotu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy takich śliwek nie dodawałam, trzeba spróbować

      Usuń