Ciasto Perskie - przygotujesz zaledwie w 10 minut

Lubicie ciasta bez pieczenia, a w dodatku takie, które przygotowuje się w kilka minut? Ten przepis będzie dla Was idealny. Zawsze kiedy mam chałwę w domu i najdzie nas ochota na coś słodkiego sięgam po ten przepis. Ciasto Perskie to szybki deser, który świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty. Masa chałwowa jest tak pyszna, że ciężko się oprzeć, aby nie wyjadać jej z miski. Ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko fanom chałwy. W moim domu znika w mgnieniu oka. A Wy chcecie zaskoczyć domowników smacznym deserem? To do dzieła... :)


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • 800 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 400 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 400 g herbatników kakaowych
  • około 400 g kruchych ciastek szachownica


Przygotowanie:

Do serka mascarpone wkruszamy chałwę, wsypujemy cukier puder i krótko miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy śmietankę. Całość ubijamy do do uzyskania sztywnej masy. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy 1/3 masy chałwowej.


Przykrywamy herbatnikami i wykładamy kolejną część masy. Następnie układamy herbatniki i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy kruche ciastka.


Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!