Smacznie, tanio i z jednego garnka takie przepisy uwielbia chyba każdy. Mój Mąż jest mistrzem w przygotowywaniu tego typu dań, chyba dlatego, że lubi dobrze zjeść, a przy tym się nie napracować. Zawsze kiedy gotuje obiad zrobi to ekspresowo i wszyscy domownicy zajadają się przygotowaną potrawą
- 400 g mięsa mielonego wołowego
 - 1 cebula
 - 2 duże ząbki czosnku
 - 1 marchewka
 - puszka pomidorów krojonych lub pulpy pomidorowej (400 g)
 - 250 g suchego makaronu świderki lub innego
 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 - sól i pieprz czarny mielony do smaku
 - 1 łyżeczka suszonego oregano
 - 1 liść laurowy
 - 3-4 kulki ziela angielskiego
 - olej do smażenia
 - 1 litr wody
 - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 - 1 garść tartego sera cheddar
 - 1 garść tartego sera mozzarella
 - 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
Przygotowanie:
  Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę. Solimy i podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy: słodką paprykę, pieprz do smaku, suszone oregano, liścia laurowego i ziele angielski oraz mięso. Całość smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki i wodę. Całość zagotowujemy.
  Wsypujemy makaron i gotujemy, aż makaron zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  Makaron posypujemy serem cheddar i mozzarellą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia sera. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie przepisy na obiady jednogarnkowe! To dla mnie totalne wybawienie, ponieważ często nie mam czasu, by przygotować coś bardziej wymagającego. Wypróbowałam ten przepis - obiad wyszedł mega :)
OdpowiedzUsuńNice post thank you Alex
OdpowiedzUsuń