Jajka w kapitalnym sosie - wielkanocny przysmak w starym stylu

Jajka w wykwintnym sosie pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama co roku w czasie Świąt Wielkanocnych przygotowywała tak jajka. Czasami podawała je jako zimna przekąska, a niekiedy na ciepło do ziemniaków czy pieczywa. Jajka w sosie to szybki i smaczny pomysł na wielkanocną przekąskę


Składniki:
  • 7 ugotowanych jajek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • około 300 - 400 ml mleka
  • 2 - 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 rzodkiewki
  • szczypiorek




Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy olej i dajemy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i lekko zarumieniamy. Cały czas mieszając najlepiej trzepaczką wlewamy mleko. Mleka wlewamy tyle, aż uzyskamy sos o odpowiedniej dla nas konsystencji. Na koniec dodajemy musztardę (ilość w zależności od preferencji smakowych), sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Na półmisku układamy połówki jajek i polewamy ciepłym sosem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startą rzodkiewką. Tak przygotowane jajka w sosie musztardowym można podawać zarówno na ciepło, od razu po przygotowaniu oraz jako zimna przekąska. Jajka w sosie musztardowym można również podać na ciepło z ziemniakami w formie obiadu.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. W tym roku ze swoim mężem po raz pierwszy organizujemy Wielkanoc w naszym domu. Zjedzie się do nas cała rodzina. Już nie możemy się doczekać. Jest to dla nas duże przedsięwzięcie. Na pewno wykorzystam ten przepis! Jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń