Kolorowa sałatka obiadowa - rewelacyjna na zimę, łatwy przepis

Co roku robię różnego rodzaju sałatki na zimę do słoików. Jedną z sałatek jest właśnie ta kolorowa sałatka obiadowa. Jest to jedna z lepszych sałatek, która znika jako pierwsza z przetworów do obiadu. Przepis już pare lat temu dostałam od sąsiadki. Sałatkę robi się szybko, nie wymaga dużo pracy, a przy tym dobrze smakuje. Znakomicie sprawdza się do różnego rodzaju dań obiadowych


Ilość: 7 słoików po 370 ml
Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • 350 g cebuli (u mnie cukrowa)
  • 400 g papryki czerwonej
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 350 ml wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki


Waga podanych warzyw jest przed ich przygotowaniem/ obraniem. Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 7 słoików sałatki obiadowej o pojemności 370 ml. Do przepisu najlepiej sprawdzą się ogórki małe i średniej wielkości, ale możecie wykorzystać też ogórki duże, przerośnięte. Ogórki powinny być świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do przepisu wybrałam paprykę czerwoną, jeżeli chcecie, żeby sałatka była bardziej kolorowa możecie użyć papryki w innych kolorach. Wykorzystałam cebulę cukrową, bo taka akurat miałam w domu, można ją zamienić na zwykłą, żółtą.


Przygotowanie:
Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Do warzyw dodajemy sól i mieszamy. Odstawiamy na około godzinę.


W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy miód, paprykę słodką i ostrą. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Następnie ostygniętą zalewę (może być letnia) wlewamy do warzyw i mieszamy. Warzywa razem z sokiem nakładamy do słoików.


Zakręcamy. Sałatkę obiadową pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z sałatką wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 15 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z sałatką ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotową sałatkę obiadową wynosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!