Placuszki z sera z wiaderka

Przepyszne i mięciutkie placuszki z sera z wiaderka, którymi można najeść się do syta. Takie placuszki robi się prosto i szybko, a co najważniejsze każdy zajada je ze smakiem. Placuszki są uwielbiane szczególnie przez dzieci, znakomicie sprawdzają się na podwieczorek, czy drugie śniadanie, a nawet można je zrobić na obiad. Z podanej porcji składników wychodzi duży talerz przepysznych placuszków dla całej rodziny. Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić dobrego do jedzenia to zróbcie takie placuszki. Polecam Wam ten przepis


Ilość: około 25 placuszków
Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia
Z podanych porcji wyszedł mi duży talerz placuszków, około 25 sztuk. Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml.


Przygotowanie:
Do miski daję ser z wiaderka i wbijam jajka. Dodaję cukier puder, sól i mąkę. Składniki miksuję do połączenia. Ciasto na placuszki wychodzi dość gęste. Na patelni rozgrzewam trochę oleju. Na rozgrzany olej łyżką nakładam porcje ciasta. Placuszki smażę z obu stron na rumiano na średniej mocy palnika.


Usmażone placuszki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe placuszki podaję posypane cukrem pudrem lub zjadajmy je posmarowane ulubionym dżemem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!