Kiszona surówka do słoików

Pełna witamin, zdrowa kiszona surówka do słoików. W okresie jesienno - zimowym ta surówka w naszym domu króluje. Surówka znakomicie smakuje i pasuje do niejednego obiadu. Polecam Wam ten przepis


Składniki:
  • 2 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 20 g soli na 1 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Przygotowanie:
Kapustę szatkuję. Selera, marchewki i pietruszki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroje w piórka. Do kapusty wsypuję sól (daję 20 g soli na 1 kg kapusty). Kapustę mieszam i ugniatam dłonią, aż kapusta zacznie puszczać sok. Następnie dodaję resztę warzyw i ponownie mieszam i wygniatam, aż warzywa puszczą sok. Do surówki dodaję gorczyce, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszam.


Surówkę ciasno upycham w słoiki, taż żeby pomiędzy warzywami nie zostało powietrze. Słoiki z surówką zakręcam i ustawiam na talerzu (tacy) wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podczas kiszenia ze słoików może wypływać sok. Tak przygotowana surówkę zostawiam na blacie kuchennym na około 1 tydzień. Po tygodniu surówka nadaje się do jedzenia, wystarczy ją wyjąć ze słoików i doprawić do smaku. Taką surówkę w słoikach przechowujemy tak samo jak kiszoną kapustę.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Czy słoiki należy zakręcić szczelnie jak na ogórki kiszone?
    Nie popsuje się jeśli będziemy kisić z cebulą?

    OdpowiedzUsuń