Pełna witamin, zdrowa kiszona surówka do słoików. W okresie jesienno - zimowym ta surówka w naszym domu króluje. Surówka znakomicie smakuje i pasuje do niejednego obiadu. Polecam Wam ten przepis
- 2 kg poszatkowanej kapusty
- 1 mały seler
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 20 g soli na 1 kg poszatkowanej kapusty
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Kapustę szatkuję. Selera, marchewki i pietruszki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroje w piórka. Do kapusty wsypuję sól (daję 20 g soli na 1 kg kapusty). Kapustę mieszam i ugniatam dłonią, aż kapusta zacznie puszczać sok. Następnie dodaję resztę warzyw i ponownie mieszam i wygniatam, aż warzywa puszczą sok. Do surówki dodaję gorczyce, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszam.
Surówkę ciasno upycham w słoiki, taż żeby pomiędzy warzywami nie zostało powietrze. Słoiki z surówką zakręcam i ustawiam na talerzu (tacy) wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podczas kiszenia ze słoików może wypływać sok. Tak przygotowana surówkę zostawiam na blacie kuchennym na około 1 tydzień. Po tygodniu surówka nadaje się do jedzenia, wystarczy ją wyjąć ze słoików i doprawić do smaku. Taką surówkę w słoikach przechowujemy tak samo jak kiszoną kapustę.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula kapusta kiszona kapusta kiszona kapusta inaczej kiszona surówka do słoików kiszone warzywa marchewka pietruszka przetwory przetwory z kapusty seler
Czy słoiki należy zakręcić szczelnie jak na ogórki kiszone?
OdpowiedzUsuńNie popsuje się jeśli będziemy kisić z cebulą?