Kiełbasa ze słoika z galaretką

Przepyszna kiełbasa ze słoika z galaretką, którą można przechowywać bardzo długo bez obawy, że się popsuje. Przepis jest łatwy, a domową konserwę jest bez ulepszaczy i dziwnych dodatków. Taka kiełbasa ze słoika jest rewelacyjna na kanapki, można ją zrobić na zapas w większej ilości. Takie mięso sprawdzi się zawsze kiedy nie mamy czasu, chcemy poleniuchować czy na tzw. czarną godzinę. Polecam Wam ten przepis. Zapraszam Was też do przejrzenia innych przepisów na domowe konserwy, szczególnie polecam Wam słoikówkę i boczek wojskowy


Ilość: 5 słoików o pojemności 370 ml
Składniki:
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg mielonego boczku surowego, bez skóry
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
  • 8 ząbków czosnku
  • po 3 kulki ziela angielskiego do słoika
  • po 1 liściu laurowym do słoika


Do domowych konserw najlepiej jest wybrać słoiki proste na duże zakrętki, wtedy będzie łatwiej wyciągnąć mięso ze słoika. Dzięki 3-krotnej pasteryzacji kiełbasę ze słoika możemy przechowywać poza lodówką, nawet w szafce, bez obaw, że mięso nam się popsuje.


Przygotowanie:
Do miski daje mięso mielone z łopatki i mielony boczek. Dodaję sól, majeranek, słodką paprykę i pieprz mielony. Dodaję też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso wyrabiam, dokładnie mieszam. Na spód do każdego słoika wkładam 3 kulki ziela angielskiego i jednego liścia laurowego. Następnie nakładam mięso, staram się upychać tak mięso, żeby jak najmniej było wolnych przestrzeni w słoiku. Od góry zostawiam tak z 1 - 2 cm wolnej przestrzeni.


Słoiki z mięsem pasteryzuję na mokro 3-krotnie. Słoiki wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 3/4 wysokości słoików. Pasteryzuję pod przykryciem, na małym ogniu, woda ma się gotować, ale nie może mocno bulgotać. Słoiki pasteryzuję w odstępach co 24 godziny najpierw przez 1 godzinę, później przez 40 minut, a następie przez 30 minut. Tak zapasteryzowane, gotowe słoiki z kiełbasą można przechowywać w spiżarce, piwnicy, a nawet w szafce.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!