sobota, 19 kwietnia 2014

Pieczeń rzymska z jajkiem


 

Pieczeń rzymska to ładne pawie oczka z jajka w mięsnej otoczce

Wymiary formy: 21x12 cm

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karkówka 
  • 4 ugotowane jajka na twardo 
  • 2 surowe jajka 
  • 1 bułka 
  • 1 cebula drobno posiekana i podsmażona 
  • 2 ząbki czosnku 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec 




Przygotowanie:

Bułkę moczymy w mleku lub wodzie, a gdy zmięknie odciskamy z płynu. Następnie mięso dokładnie mieszamy z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej, pośrodku robimy rowek i układamy ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim (odkrawamy końcówki jajek, aby się stykały). Tak ułożone jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypujemy mieloną papryką, wciskamy w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz kładziemy liść laurowy. 

 

Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni . Gotową pieczeń odstawiamy na 10 minut i wykładamy z foremki. Pyszna na ciepło i na zimno. 

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Pieczeń pyszności......
    Dziękuję za pamięć i życzenia..... również życzę wszystkiego NAJ na świąteczny czas....radosnego świętowania, bliskości i miłości, odpoczynku i relaksu, dużo wiosennego słoneczka i pogody ducha...smacznych potraw to nie muszę życzyć, bo na pewno takie są.... :))
    Pozdrawiam świątecznie..... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje, bardzo ją lubię! Zazwyczaj robię ją w drugi dzień Świąt, lub zaraz po Świętach, żeby wyzbyć się pisanek :)
    Pozdrawiam cieplutko i życzę miłej soboty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez smakowicie wyglada ta pieczen z jajkiem wielkie dzieki za podzielenie sie swoimi kulinarjami :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła super... Ja uwielbiam kanapki z taką pieczenią:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...