poniedziałek, 13 czerwca 2016

Truskawkowa fantazja



Pyszne i proste w przygotowaniu mocno truskawkowe ciasto bez pieczenia znakomite na letnie upały

Wymiar formy: 24x28 cm

Składniki:

mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
pianka truskawkowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 300 ml gorącej wody
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników (20 szt.)
  • około 100 g okrągłych biszkoptów (36 szt.)



Przygotowanie:

3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. W międzyczasie w blaszce wyłożonej folią aluminiową na spodzie układamy warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli wlewamy zimną galaretkę. Śmietankę przekładamy na herbatniki. Na wierzchu, lekko stężałej pianki układamy biszkopty (masa musi być na tyle stężała, aby biszkopty się w niej nie utopiły, ale też lepka, aby się do niej przykleiły). 


Truskawki szypułkujemy, myjemy, miksujemy na mus i podgrzewamy, prawie do zagotowania. Do musu wsypujemy 3 galaretki i żelatynę oraz mieszamy do rozpuszczenia. 


Zimny mus truskawkowy wylewamy na biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, mocno truskawkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawkowe szaleństwo! Bardzo kuszące te ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się pięknie. Taka równiutka, pyszniutka :) Trzeba korzystać z sezonu na truskawki :) Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój blog jest perfekcyjny jak to ciasto, też bym takiego chciała, studiujesz informatykę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za ciepłe słowa, jestem samoukiem na własne potrzeby :) pozdrawiam!

      Usuń
  5. dziękuję za przepis....trochę po swojemu zrobiłam i jeszcze mało perfekcyjnie...ale mus truskawkowy jest pyszny...mnie tak równo nie wyszło...ale następnym razem się poprawie...pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam jutro w planach zrobić te pyszności, ale zastanawiam się czym przy ozdobić na koniec? Bezy? Może już być tego wszystkiego za dużo... Starta czekolada? Nie wiem co by jeszcze innego?!.. A może po prostu nie kombinować już?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chcesz dodać bezy to przed samym podaniem, aby się nie rozpuściły. Myślę, że lepszym pomysłem będzie starta gorzka czekolada :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...