sobota, 24 września 2016

Kruche ciasto z jabłkami i pianką



Proste w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkami i puszystą pianką budyniową

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
pianka:
  • 7 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 1 budyń śmietankowy



Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto i wylepiamy nim dno blachy. Ciasto nakłuwamy widelcem.


Jabłka myjemy, wydrążamy środki nasienne i kroimy w kostkę oraz mieszamy z proszkiem budyniowym. Tak przygotowane jabłka układamy na cieście.


Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier puder, budynie i małym strumieniem wlewamy olej. Ubitą pianę wylewamy na ciasto z jabłkami. Przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut.


Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, pysznie wygląda. No i te jabłuszka. Super :) Pianka sprawia, że całość jest taka lekka jak chmurka. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moge prosic rozmiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobry przepis, polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te Twoje ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Stosować termoobieg ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...