poniedziałek, 30 stycznia 2017

Rurki nadziewane mięsem i pieczarkami



Pyszny makaron nadziewany farszem mięsno - pieczarkowym zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki:

farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
sos:
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 cebula
dodatkowo:
  • 500 g makaronu paccheri (duże, krótkie rurki)
  • masło do nasmarowania naczynia
  • natka pietruszki do posypania




Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość smażymy, dodajemy mięso mielone oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 


Rurki makaronowe nadziewamy przygotowanym farszem i układamy je stojąco w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. W międzyczasie w wysokim naczyniu blendujemy pomidory z puszki z koncentratem, cebulą i wodą. Sos wylewamy na rurki makaronowe (powinny być całe przykryte sosem). Tak przygotowane pieczemy pod przykryciem w 180 st. przez 25 min., a następnie 20 min. pieczemy bez przykrycia. Przed podaniem makaron posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Kocham takie makarony nadziewane 'czymś' . Na pewno wypróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być pyszne :) i makaron i mięcho i jeszcze zapieczone w pomidorkach :D na taki obiad mnie namawiać nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny jest taki makaron z mięskiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie cuda robię i uwielbiam. Makaron tak zapiekany jest pyszny. Zauważyłaś, że jakoś inaczej smakuje, niż zapiekany tradycyjnie :) Mam przyjemność zaprosić Ciebie na konkurs, no mojego bloga. Jak znajdziesz chwilkę, to wpadnij. Jest smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo zachęcająco, muszę sama je wykonać.Pozdrawiam ciepło i zapraszam na www.wpuszczonawmaliny.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy te rurki makaronu do których nakładamy farsz mają być ugotowane wcześniej ? Czy do surowych rurek włożyć farsz i dopiero całość zapiekać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. farsz nakładamy do surowych rurek :)

      Usuń
    2. Dziękuję za info, mam zamiar jutro to danie na obiadek zrobić, pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...