piątek, 5 maja 2017

Kotlety jajeczne ze szczypiorkiem



Pyszne i delikatne kotleciki z ugotowanych jajek i szczypiorku. Łatwa i szybka propozycja na bezmięsny obiad

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 łyżki sera żółtego startego na grubych oczkach
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia




Przygotowanie:

5 jajek gotujemy na twardo, studzimy obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, bułkę tartą, ser żółty i wbijamy jajko. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.


Smacznego!




11 komentarzy:

  1. no to mam pomysł na dzisiejszy obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. powiedz mi koniecznie ile wyszło Ci kotlecików z takiej porcji? wiem, że wszystko zależy od wielkości ale chciałabym mieć pogląd czy zmniejszyć przepis czy zwiększyć dla własnych potrzeb.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. małych wyszło mi 10 sztuk, ale takich większych wielkości jak mielone wyjdzie około 7 sztuk :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny i super smaczny pomysł na obiad. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niedawno robiłam, u mnie w domu to pyszna klasyka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie ;) chętnie bym zjadła więc chyba zrobić muszę... pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś to była moja zmora dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam....pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najdelikatniejsze ze wszystkich kotlecików:) Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...