niedziela, 27 sierpnia 2017

Kurczak w sosie cebulowym



Soczyste podudzia zapieczone w sosie cebulowym. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne danie z kurczaka

Składniki:

  • 14 podudzi
  • 4 cebule
  • 330 g śmietany 12%
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz




Przygotowanie:

Podudzia myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce smalcu. 


Podudzia nacieramy solą i pieprzem oraz układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę, wodę, mąkę mieszamy i dodajemy cebulę. Tak przygotowanym sosem cebulowym zalewamy kurczaka. Przykrywamy go folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min.


Gotowe podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...