wtorek, 12 września 2017

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią



Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka z ziemniakami, cukinią i mięsem mielonym

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • majeranek
  • papryka słodka 
  • sól i pieprz
  • 350 g sera żółtego mozzarella (starty lub drobno pokrojony)
  • olej



Przygotowanie:

Cukinię oraz obrane i umyte ziemniaki kroimy w plasterki. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski przekładamy mięso mielone, cebulę, dodajemy majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. 


Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy plastry ziemniaków, posypujemy je garścią sera i układamy plastry cukinii. Następnie wykładamy mięso mielone, posypujemy niewielką ilością ozzarelli oraz przykrywamy ziemniakami, na które dajemy garść sera.


Na wierzchu układamy plastry cukinii i przykrywamy je resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 20 min.


Smacznego!



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zapiekanki, a ta wygląda rewelacyjnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...