czwartek, 25 stycznia 2018

Łabędzi puch



Lekkie i puszyste ciasto przekładane masą kokosową z dodatkiem kajzerek i dżemem porzeczkowym, znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje

Wymiary formy: 25x40 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 10 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
masa:
  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
posypka kokosowa:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
poncz do nasączania:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki (460 g)




Przygotowanie:

Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy masę kokosowo - bułkową, gotujemy około 5 min. oraz odstawiamy do wystygnięcia (co jakiś czas masę mieszamy). Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch i partiami łyżką dodajemy budyń kokosowo - bułkowy. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt. Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie wrzucamy po jednym żółtku oraz stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy.


Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałą masą. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostygniętą posypką kokosową posypujemy ciasto i lekko dociskamy do masy.


Smacznego!



11 komentarzy:

  1. ooo ja Cie, ślinotok

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puchate!śliczne i apetyczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaaaardzo dobre.Często je robię. Biszkopt piekę jeden i przekrawam na 2 blaty. Nie nasączam ponczem , od razu przekładam gorącą masą budyniową . Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułka kajzerki. Czytam i nie do końca wierzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak dokładnie, dodajemy bułkę kajzerkę, na której gotujemy budyń. Bułki nie są wyczuwalne w smaku :)

      Usuń
  5. Tak, bo wiórki kokosowe nadają smak ��

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę w końcu zrobić ,to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie to wygląda, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wyglada i smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto to coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam kokos. Właśnie sobie zapisałam przepis do zeszytu. Wykonam go na niedziele

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...