Burrito na pszennych plackach z mięsem mielonym
Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów rozdrobnionych
- 1 łyżeczka koncentratu
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa kebab gyros, pieprz, sól, zioła prowansalskie, lubczyk otarty, papryka ostra
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę oraz olej. Ciasto ugniatamy, aż będzie miękkie, gładkie i nie będzie się przyklejało do rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, mi wyszło około 12, następnie rozwałkowujemy je bardzo cienko, prawie że ciasto ma być przezroczyste. Przygotowane placki smażymy, przewracając na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, tak aby patelnia nie była sucha, do momentu aż pojawią się po obu stronach brązowe plamki. Uwaga: Placki smażymy na sam koniec, aby podczas nakładania farszu były jeszcze ciepłe, a ciasto nam się nie rozrywało i nie pękało. Na rozgrzanej patelni podsmażamy wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek drobno posiekany, solimy. Gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, podsmażamy i przyprawiamy: majerankiem, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawą kebab gyros, pieprzem, solą oraz papryką ostrą. Paprykę żółtą i czerwoną kroimy w paski, wrzucamy do mięsa mielonego razem z odcedzona kukurydzą, wszystko dusimy. Kiedy warzywa zmiękną ale będą nadal jędrne dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz puszkę pomidorów, następnie smażymy do odparowania. Pod koniec gotowania przyprawiamy: ziołami prowansalskimi, lubczykiem otartym, cukrem oraz koncentratem. Na ciepłe placki kładziemy sałatę, przygotowany farsz i zawijamy w koperty. Tak przygotowane burrito jest gotowe do zjedzenia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!