Dżem truskawkowy

Smaczna i gęsta konfitura ze słonecznych truskawek. Doskonała do pieczywa, wypieków, deserów czy naleśników. Szybko ją przyrządzisz

Ilość: 4 słoiczki 300 ml

Składniki:
  • 1 kg truskawek 
  • żelfix 2:1 
  • 0,5 kg cukru 
  • łyżeczka soku z cytrony 


Przygotowanie:

Myjemy i rozdrabniamy truskawki, następnie dokładnie mieszamy żelfix z owocami i gotujemy ciągle mieszając. Wsypujemy cukier i ponownie gotujemy około 3 minuty, mieszając aż zniknie piana. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Gorący dżem wlewamy do słoiczków i zakręcamy wieczka. Słoiki układamy do góry dnem na około 5 minut.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. a gdy zimą odkręcisz taki słoik, zapach wypełni cały dom i powrócą letnie wspomnienia;)

    OdpowiedzUsuń