Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Bakłażan rozpływa się w ustach, a cynamon dodaje potrawie wyjątkowy smak

Składniki:
  • 2 bakłażany (około 1kg) 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 puszki pomidorów bez skórki 
  • 2 duże cebule 
  • ząbek czosnku 
  • przyprawy: oregano świeże i suszone, lubczyk otarty, cynamon, sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka masła 
  • 250 g sera żółtego Edam 
  • 2 żółtka 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 


Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plastry po długości i grubości około 1 cm, smarujemy olejem z dwóch stron, a następnie obsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę i mozzarellę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy łyżeczkę suszonego i kilka listków świeżego oregano, 1 łyżeczkę cynamonu, 1/3 startego sera, mozzarellę, sól i pieprz do smaku oraz około garść pokrojonej cebuli. Wszystko mieszamy, następnie wbijamy żółtka, znowu mieszamy.


Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy resztę cebuli, czosnek, a także przyprawiamy: 1 łyżeczką suszonego oregano, 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość smażymy, aż cebula się zarumieni. Następnie wlewamy dwie puszki pomidorów, dusimy około 10 minut. W dalszej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku, gotujemy chwilę dodajemy masło i gotujemy jeszcze parę minut. Przygotowane mięso mielone zawijamy w ostygnięte plastry bakłażana.



Do naczynia żaroodpornego wlewamy taką ilość sosu pomidorowego aby przykryć dno, następnie układamy zawinięte roladki z bakłażana oraz zalewamy całość resztą sosu. Górę posypujemy serem żółtym.



Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 st na około 30 minut. 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 komentarzy:

  1. Bakłażany nie wyglądają rewelacyjnie ale są pyszne.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/baklazany-zapiekane-2

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam na połączenie smaków kurczaka z wieprzowiną pod postacią schabu i bekonu. Odpowiednio spięte mięsa, zapiekane w sosie, dają fajne kontrasty smakowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nie nadążę z przyrządzaniem tych wszystkich potraw ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tego typu zapiekanki ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię bakłażanów i moja rodzina również .

    OdpowiedzUsuń
  6. Po co mieso zawijac w baklazany, nie lepiej wylozyc tylko dno??

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie i smakowicie. Skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na zapiekankę pochodzi z kuchni orientalnej, potrawa może byc serwowana zarówno na obiad, jak i na uroczystą kolację. Smakuje wyśmienicie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda dobrze, no i ten lubczyk :-)) Zrobię sobie napewnio.

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada jak żygi , za nic tego nie zjem

    OdpowiedzUsuń
  11. @Jastrząb - cieżko jest żeby coś, co się przemiesza wyglądało jak miss polonia - ważne,ze danie smakuje bardzo dobrze! bo o to chyba chodzi w gotowaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na szczescie smakuje lepiej niz wyglada;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wygląda ta zapiekanka. Będę musiał wypróbować Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń