Pyszne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru
Składniki:
ciasto:
- 150 g masła prawdziwego (margaryny)
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 12%
ponadto:
- kisiel o dowolnym smaku
- około 10 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajka oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Następnie dzielimy wyrobione ciasto na dwie części (jedna część około 2/3 ciasta, druga 1/3), owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie rabarbar myjemy, kroimy w kostkę. W miseczce rabarbar mieszamy z kisielem i 2 łyzkami cukru.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, następnie posypujemy bułką tarta. Następnie wsypujemy na ciasto rabarbar. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy przygotowaną tartę.
Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 50 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Tarta z rabarbarem równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!