• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Tarta z rabarbarem



Pyszne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru

Składniki:

ciasto:
  • 150 g masła prawdziwego (margaryny) 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki śmietany 12% 
ponadto:
  • kisiel o dowolnym smaku 
  • około 10 łodyg rabarbaru 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 łyżki cukru 


Przygotowanie:

Margarynę siekamy z mąką, dodajemy cukier, jajka oraz śmietanę i zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Następnie dzielimy wyrobione ciasto na dwie części (jedna część około 2/3 ciasta, druga 1/3), owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie rabarbar myjemy, kroimy w kostkę. W miseczce rabarbar mieszamy z kisielem i 2 łyzkami cukru. 


Ciasto wyciągamy z lodówki. Większą częścią ciasta wylepiamy formę do tarty, następnie posypujemy bułką tarta. Następnie wsypujemy na ciasto rabarbar. Mniejszą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy przygotowaną tartę. 

 

Ciasto pieczemy w temp. 180 st przez około 50 minut do ładnego zarumienienia się ciasta. Tarta z rabarbarem równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego!



Obżarciuch
10 Comments
ciasta, ciasto z rabarbarem, rabarbar, tarta z rabarbarem
wtorek, 13 maja 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto z rabarbarem rabarbar tarta z rabarbarem Tarta z rabarbarem

Polecane przepisy

10 komentarzy:

  1. gin13 maja 2014 19:36

    Połączenie idealne, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Apetycik13 maja 2014 20:40

    Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anonimowy14 maja 2014 23:18

    mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy15 maja 2014 14:36

    A można ją też zrobić z jakimiś owocami zamiast rabarbaru i czy wtedy też obsypujemy je kisielem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 maja 2014 15:09

      robiłam taka tartę z jabłkami i też dodawałam kisiel, myslę że do innych owoców np.: truskawek też można dodać :)
      pozdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  5. Kasia Cukier30 maja 2014 20:21

    wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy31 maja 2014 09:35

    Uwielbiam rabarbar ale fakt - dość krótko można się nim cieszyć. Dlatego korzystam! Było już ciasto z rabarbarem, domowy kisiel, konfitura rabarbar - mango, a dziś serwuję mięso w sosie z fety i rabarbaru - pyszności! Gdzie kupujecie rabarbar? Od kiedy dołączył do oferty mojego sklepu (www.freedelikatesy.pl) kupuję go już tylko w wersji BIO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec31 maja 2014 09:48

      nie kupujemy :) mamy rabarbar we własnym ogródku, pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. aaasikkk5 czerwca 2014 23:31

    Idealne połączenie ciasta półkruchego i rabarbaru - robię zwykle w postaci szarlotki rabarbarowej. Ale muszę wypróbować też i tartę :). Zastrzeliłaś mnie tym dodatkiem kisielu - niezły patent!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Marzena Szkodzińska27 lipca 2014 20:00

    Super ciacho :-) zrobię ale z innym owocem, rabarbaru już nie jem teraz. Ale zapamiętam przepis na kolejny rok. Myślę, że z malinami super będzie smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Pani Walewska

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria