Marynowana papryczka chili

Smaczne papryczki chili w zalewie octowej w sam raz jako pikantna przekąska

Ilość: 10 słoiczków (250 ml)

Składniki:

  • na 1 słoiczek około 15 papryczek chili (w zależności od ułożenia i wielkości papryczek) 
  • gorczyca 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • 10 ząbków czosnku 
zalewa:
  • 250 ml octu 
  • 1,25 l wody 
  • 1 łyżka soli 
  • 1/2 szklanki cukru 



Przygotowanie:

W słoikach układamy papryczki chili, po jednym ząbku czosnku przekrojonym na pół, 2-3 ziela angielskie, kilka ziarenek gorczycy i liść laurowy.W taki sposób robiłam również inny rodzaj papryczki.



Następnie zalewamy zalewą zagotowaną z octu, wody, cukru i soli. Słoiki z papryczką zakręcamy i pasteryzujemy.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Wow! A to dopiero :) No super! Myślałam, że takie to tylko w sklepie, a jednak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj mój mąż byłby zachwycony gdyby dostał taki słoiczek :-) ja też lubię lekko pikantnie :-) super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A się będzie ktoś obżerał. :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę też ją zrobić. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014, jutro już się kończy.

    OdpowiedzUsuń
  5. zakupilam kiedys dostepne na wage w jednym z supermarketow. Niestety mnie rozczarowały poniewaz nie były absolutnie pikantnie. Twoje za to wygladaja smacznie i piknatnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to jest z kupnymi papryczkami ;/ pisze chili, a zero ostrości, to właśnie był powód, żeby zacząć samemu sadzić sobie krzaczki :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. Mam pytanie. Co zrobić żeby papryczki nie były aż tak ostre , żeby ryło wykręcało? No i drugie pytanie. Usuwamy z papryczek ziarenka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jesli nie chcesz mieć wspomnianego przez Ciebie efektu po zjedzeniu, usuń ziarenka, bo w nich tkwi największa ostrość, bądź wykorzystaj np. paprykę peperoni, która jest o wiele łagodniejsza w porównaniu z chili. A jeżeli nie jesteś koneserem ostrości, poprostu zrezygnuj z takich rarytasków ;) pozdrawiam!

      Usuń
  7. Oj uwielbiamy z Panem Mężem takie cuda! :) Papryczki prezentują się pikantnie gorąco! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje papryczki prezentują się cudnie -:)

    OdpowiedzUsuń