• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Pasztet wieprzowy z grzybami



Pyszny pasztet z leśnymi grzybami i aromatycznymi przyprawami. Dla smakoszy tradycyjnego smaku, którzy mają dość sklepowych wędlin

Ilość: 2 foremki 24x10 cm i 3 słoiczki (320 g)

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 70 dag podgardla wieprzowego lub innego tłustego mięsa 
  • 20 dag wątroby wieprzowej 
  • ok. 5 dag suszonych grzybów leśnych 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 1 duża cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 czerstwe bułki 
  • 3 duże jajka 
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziarenek pieprzu 
  • ziela angielskiego 
  • jałowca 
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki 



Przygotowanie:

Pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podgardle wkładamy do garnka. Dodajemy do niego marchewkę, pietruszkę, seler, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i zalewamy zimną wodą (tylko tyle, aby przykryć mięso). Wszystko solimy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i wątrobę (nie powinna być krwista, ale też niezbyt zrumieniona). Natomiast suszone grzyby zalewamy gorącą wodą na ok. 30 min i gotujemy je na małym ogniu do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Następnie ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy z garnka, a wywar przecedzamy i namaczamy w nim czerstwe bułki. Potem wystudzone mięso, warzywa, wątrobę z cebulą oraz czosnek i bułki mielimy 2-krotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, grzyby, majeranek, gałkę muszkatołową, pieprz, (ewentualnie dosalamy). Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy zwilżonymi dłońmi do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką foremek (wierzch można posypać kminkiem). Pozostałą masę przekładamy do słoiczków.

 

Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 1/2 godziny (wówczas można dłużej przechować niż pasztet zapiekany). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180-190 st. ok. 1 godz. (po upieczeniu pasztet musi odstawać od brzegów formy). Zimny pasztet kroimy w plastry i podajemy go z dodatkiem chrzanu, ćwikły lub żurawiny.

Smacznego!


/
Obżarciuch
10 Comments
Boże Narodzenie, domowa wędlina, domowy pasztet, pasztet, pasztet wieprzowy z grzybami, pasztet z grzybami, przekąski, Wielkanoc
wtorek, 18 listopada 2014
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
Boże Narodzenie domowa wędlina domowy pasztet pasztet pasztet wieprzowy z grzybami pasztet z grzybami przekąski Wielkanoc Pasztet wieprzowy z grzybami

Polecane przepisy

10 komentarzy:

  1. z miłości do słodkości19 listopada 2014 09:47

    Bardzo podoba mi się Twój pasztet:) Z chęcią wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Marzena Szkodzińska19 listopada 2014 11:28

    Bardzo lubię domowe pasztety :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna i Elżbieta Krzyczkowskie19 listopada 2014 13:36

    Uwielbiam!!!! :) Aż mi się zachciało takiego smaku i zapachu teraz u siebie w domu! Cudnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Agnieszka Gąsior19 listopada 2014 14:43

    Wygląda przepysznie! Muszę zrobić!
    Gorąco pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Urszula - Proste potrawy28 listopada 2014 18:28

    Uwielbiam takie pasztety i mięska różne własnego wypieku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Anonimowy14 stycznia 2015 22:23

    Świetny przepis , w najbliższym czasie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Anonimowy10 lutego 2015 14:01

    Ciekawy prrzepis, super pomysł z pasteryzacją :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Atelierlapassion14 marca 2015 15:20

    Ja też chętnie wypróbuje :) uwielbiam pasztety, i nienawidzę stwierdzenia, że są dobre tylko na święta... Dla mnie są dobre na co dzień a możliwości i urozmaiceń w tym temacie jest naprawdę dużo. Mogę też polecić mój pasztet z gęsich wątróbek na moim blogu. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. kuchniabellissima21 grudnia 2016 15:06

    Ale apetycznie wygląda! Pewnie jest bardzo smaczny!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Programista w kuchni12 maja 2017 10:40

    Rewelacyjny pasztet! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto Magia Świąt
  • thumbnails
    Śledzie na cztery sposoby
  • thumbnails
    Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu
  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Kotlety pieczarkowe Teściowej
  • thumbnails
    Ciasto Ekler

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria