Marynowane śledzie z cebulą to doskonała baza do wielu przekąsek i sałatek ze śledziami w roli głównej
Ilość: słoik 1l
Składniki:
- 80 dag śledzi solonych bez głów (ok. 2 sztuki)
- 2 średnie cebule
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu 10% (można dać mniej)
- 1/4 szklanki cukru
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- ziela angielskiego
- garść gorczycy
Przygotowanie:
Śledzie czyścimy, obcinamy płetwy i kroimy w dzwonka. Następnie zalewamy zimną wodą w misce i odstawiamy na ok. 1 godz. (zależy jak bardzo są słone). Jeżeli jest taka potrzeba to zmieniamy wodę. W międzyczasie zagotowujemy wodę z przyprawami i cukrem. Następnie wlewamy ocet, wrzucamy pokrojoną cebulę w krążki i ponownie całość doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Potem w słoju układamy na przemian wymoczone śledzie i cebulę. Zalewamy zimną marynatą, zakręcamy i odstawiamy na 3-4 dni w chłodne miejsce. Doskonale smakują bez dodatków lub polane śmietaną. Stanowią bazę do różnego rodzaju sałatek.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!