Kaczka i pomarańcza to idealny duet, soczysta w środku z chrupiącą skórką i doprawiona majerankiem, czyli smaczne i wykwintne danie
Składniki:
- kaczka (około 2,3 kg)
- 1 jabłko
- 2 pomarańcze
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
Kaczkę moczymy, nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i drobno posiekanym lub przecisniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze sparzamy. Do kaczki wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i 2 ćwiartki pomarańczy (ze skórką). Następnie wierzch obkładamy 5 plasterkami pomarańczy (ze skórką), a z reszty wyciskamy sok i polewamy kaczkę.
Tak przygotowany drób pieczemy w temp. 200 st. około 2,5 godziny pod przykryciem, a nastepne 30 minut bez przykrycia, aby kaczka ładnie się zarumieniła.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!