Ciasto czekoladowe z wiśniami



Najprostsze i najszybsze mocno czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi i wspaniale smakuje. Idealne, gdy zbliżają się niespodziewani goście

Średnica formy: 26 cm

Składniki:

  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni 
  • 200 g masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jaja 
  • 250 g mąki 
  • 80 g gorzkiej czekolady (niecała tabliczka) 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • cukier puder do posypania 




Przygotowanie:

Czekoladę drobno siekamy, a wydrylowane wiśnie posypujemy łyżką mąki. Następnie ucieramy masło z cukrem i dodajemy żółtka, aż powstanie puszysty krem. W międzyczasie ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Potem do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie ucieramy, pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek i rozdrobnioną czekoladę. Całość delikatnie mieszamy. 


Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wiśniami, które lekko wciskamy w ciasto. Placek pieczemy w temp. 180 st. ok. 50 min (jeżeli mocno się przypieka przykrywamy go papierem). 


Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. I wiśnie, i czekolada-świetne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i wiśnie to doskonałe połączenie. Zrobiłaś fantastyczne ciasto. Zjadłabym... teraz ... do kawy... Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak żałujemy, że nasza wisienka w tym roku była chora :( Wiśnie są wspaniałe w czekoladowym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie na bank daje efekt WOW, nie może być innej opcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje smaki . Dzięki za przepis..

    OdpowiedzUsuń