• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Babie lato

Miodowe, puszyste ciasto przełożone dżemem wiśniowym i lekką masą na bazie mascarpone. Idealne do kawy czy herbaty na jesienne popołudnia i wieczory

Wymiar formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 3/4 szklanki miodu wielokwiatowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka kakao
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu wiśniowego (najlepiej domowy)
  • płatki migdałów



Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy miód, cukier, masło i kakao oraz odstawiamy do wystygnięcia. Jajka roztrzepujemy z octem. Miodowo-maślaną masę miksujemy, powoli wlewając jajka. Następnie cały czas miksując wsypujemy stopniowo mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.



Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i śmietan-fixy miksujemy na sztywną masę.

 

Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Dolny blat ciasta smarujemy dżemem.




Następnie wykładamy masę (należy zostawić 3-4 łyżki masy na wierzch ciasta) oraz przykrywamy drugim, górnym blatem. Wierzch ciasta smarujemy masą i obsypujemy płatkami migdałowymi.



Smacznego!



Gabriela Borowiec
12 Comments
babie lato, ciasta, ciasto babie lato, ciasto miodowe
piątek, 20 listopada 2015
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
babie lato ciasta ciasto babie lato ciasto miodowe Babie lato

Polecane przepisy

12 komentarze

  1. Joanna Ł20 listopada 2015 17:11

    Bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Anna G20 listopada 2015 18:20

    Miałam sobie darować ciasto na ten weekend, ale jak patrzę na to zdjęcie, to już wiem, że to się nie uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Olka20 listopada 2015 18:30

    Bardzo apetyczne ciacho! No i nazwa mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Ela Dziurkowska20 listopada 2015 20:24

    Gabrycha jesteś niemożliwa, jak nie aniołek to puszek i tak nas katujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Krystyna Boner20 listopada 2015 20:42

    Apetyczne to Twoje "babie lato". Z chęcią bym zjadła. Dawno nic nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Lena20 listopada 2015 20:47

    Wpadam na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  7. Agnieszka Demska21 listopada 2015 18:53

    A ja nie znam tego ciasta. Ma fajną nazwę :)
    Wygląda bardzo apetycznie. Zapiszę sobie do wypróbowania :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Przepis Na Talerzu21 listopada 2015 21:17

    Ale smakowicie wygląda.Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. Marzena Szkodzińska21 listopada 2015 22:32

    Wspaniałe ciacho, bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Angelika i Monika Candy Pandas22 listopada 2015 14:37

    Musi być pyszny! tylko dodałybyśmy trochę przyprawy do piernika i byłybyśmy w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Sosna22 listopada 2015 23:56

    Jakie wyrośnięte :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Mariola s23 listopada 2015 19:47

    O wow! Jakie pyszne miodowe ciacho! A jakie smaczne musiało być...mniam i mascarpone i wiśnie- został jeszcze choć kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Ciasto leniwiec w 20 minut
  • thumbnails
    Sałatka wujka
  • thumbnails
    Krakersik bez pieczenia
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Kurczak pieczony w sosie serowym
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria