Szybkie, lekko kwaskowate ciasto z dodatkiem agrestu i nutką cynamonu. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek
Wymiary formy: 23x33 cm
Składniki:
- około 600g agrestu
- 200 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 aromat cytrynowy
- cukier puder do posypania
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Masło ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. W międzyczasie miksujemy jajka z pozostałym cukrem na kogel-mogel. Następnie ubite jajka powoli wlewamy do utartego masła i dalej ucieramy. Gdy masa będzie gładka i jednolita stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, mleko, olej oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Potem układamy na nim wyszypułkowany agrest i lekko go wciskamy.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 st., około 35 minut. Przestudzony posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.