Bardzo smaczne, mięciutkie kluski ziemniaczane z jagodami. Doskonała propozycja na bezmięsny obiad
Ilość: 28 sztuk
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże lub 2 małe jajka
- około 3 szklanki mąki pszennej
- około 40 dag jagód
- sól
- cukier
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Do masy ziemiaczanej dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki).
Potem ciasto dzielimy na mniejsze części. Na oprószonym mąką blacie formujemy wałki z których odcinamy kawałki około 4 cm. Z każdego kawałka formujemy kulki, spłaszamy je dłonią i łyżeczką nakładamy jagody. Potem posupujemy je odrobiną cukru, zlepiamy i ponownie formujemy kulki.
Knedle wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie je mieszamy i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnie wody. Kluski podajemy bezpośrednio po wyjęciu z wody polane jogurtem greckim i posypane cukrem lub polane bułka tartą zrumienioną na maśle.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!