Miodownik z masą śmietanową

Przepis na ten miodownik mam z pożółkłej kartki w notatniku Mamy. Masa do przełożenia z kwaśnej smietany jest przepyszna, inna niż wszystkie, a ciasto z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 2 1/3 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
masa śmietanowa:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
dodatkowo:
  • wiórka kokosowe



Przygotowanie:

Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min. 



Upieczone miodowe blaty studzimy. Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

52 komentarze:

  1. Jakże pysznie wygląda Twój miodownik. Nigdy go nie robiłam. Ale teraz zapisuję Twój przepis i chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwie najlepsze pod słońcem rzeczy - miodownik i masa śmietankowa. Zaklęte w jedno ciasto. Wspaniałe, doskonałe. Ach, bardzo jestem ciekawa tego smaku! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy śmietana ma być kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już doczytałam :) kwaśna ma być :)

      Usuń
  4. Najlepiej smakuje następnego dnia - chyba bym nie wytrzymała ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie zrobilam miodownik z Pani przepisu.Skosztowalam masy-przepyszna. Na calosc czekamy do jutra :)

    OdpowiedzUsuń
  6. 2i1/3szk.maki wystarczy na 3 blaty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszny‼ ja na górę dałam polewę kakaową i na pół ciasta cukiereczki na wierzch a na pół wiórka i też smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. a jak nie mam takiej blaszki, mam ta standardowa 22x33?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba zwiększyć proporcje lub rozwalkowac cieniej ciasto jak się uda, wtedy będzie niższe

      Usuń
  9. Super wypróbuję bo jeszcze , takiej masy do miodownika ze śmietaną nie robiłam .

    OdpowiedzUsuń
  10. A cukier ma być wanilinowy czy cukier z wanilią?

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię te przepisy tylko wkurza mnie to, gdy nie ma podanych rozmiarów blachy, trzeba się na kombinować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jest podany rozmiar blaszki,ma wymiary 24×28

      Usuń
  12. A rozmiar blaszki kest podany spód blaszki czy góra?😉

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile dni wcześniej można zrobić to ciasto?jak chcę zrobić na święta to można jutro upiec spody a we wtorek już masę czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozumiem że do masy całe jajka A nie tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  15. Masa mi się lekko ścięła. Co robić ? wylewać na ciasto, czy robić nową ??

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pyszne, goście zachwyci.
    Wejdzie na stałe do moich wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  17. Blaty już upieczony ile wcześniej należy przełożyć masą aby skruszały?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja robiłam miodownik z serem smażonym Ale ten też zrobię Wyglada bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  19. 3 łyżki mąki ziemniaczanej mają być czubate, płaskie, czy jakie? Śmietana kwaśna, tak? Czy budyń będzie gęsty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykłe łyżki, nie płaskie i nie czubate, śmietana kwaśna,

      Usuń
  20. A czy masa nada się do przełożenia piernika staropolskiego? Czy będzie za rzadka ?

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy mogę go zrobić w czwartek mając gości w piątek?;p nic się nie stanie z masą?
    Proszę o odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepraszam -nie w piątek a w niedzielę 😁

    OdpowiedzUsuń
  23. A czy można dołożyć na masę warstwę orzechową?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam. Bardzo zainteresował mnie ten krem, bo takiego nie znam. Więc będzie pieczony miodownik z tego przepisu. Mam pytanie ile dni upiec przed podaniem. Mój miodownik z kaszą piekę na 2 dni przed i trzymam w lodówce. Rozumiem, że ten też w lodówce przechowywać tylko ile wcześniej upiec i ile postoi, bo ciasto wygląda mi na bardziej delikatne niż z mojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten też możesz upiec tak 1-2 dni wcześniej, ile takie ciasto wytrzyma ciężko mi powiedzieć, u nas znika w 2 góra 3 dni

      Usuń
  25. Dziękuję za odpowiedź. U mnie czasami dojadalismy na 4 dzień i było ok .Zdrowych, smacznych i spokojnych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy masa z śmietaną. Nie jest kwasna

      Usuń
  26. Czy przy kwaśnej śmietanie się nie zetnie? W razie problemu jak ratować masę?Wygląda świetnie ! 🤎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze robię na kwaśnej, nie ma problemu ze zwarzeniem

      Usuń
    2. Dobrze wyszło ! Miałam obawy czy się nie zwarzy ,nic takiego się nie stało.U mnie nie wszystkim smakują wiórki kokosowe ,więc na ztarlam czekoladę i jest super . Dziękuję ❤️bardzo za przepis i odpowiedź 👍

      Usuń
  27. Witam jaką ,śmietanę dodać do masy kwasną ,czy słodką

    OdpowiedzUsuń
  28. Powiem krótko, bardziej ohydnego kremu nie jadłam! Lepiej ugotować bez dodatku kwaśnej śmietany, bo jest smaczniejszy. Niestety goście komentowali smak kremu, jako bardzo dziwny. Jestem zdruzgotana, a komentarze były pochlebne, tfuuuu.

    OdpowiedzUsuń
  29. A ja robię masę z kaszy manny,pycha. 1litrmleka,10 łyżek kaszy,szklanka cukru. Ugotować kaszę ,utrzeć margarynę na puch i połączyć z kaszą,przełożyć blaty.

    OdpowiedzUsuń
  30. Cieszę się że trafiłam na ten przepis.Ciasto jest przepyszne❤️masa śmietanowa super 👍👍👍

    OdpowiedzUsuń
  31. no właśnie, kartka mogła być pożółkła, bo i ja go znam sprzed tylu lat, że wszystko mogłoby zżółknąć! Jednakże kiedyś gdzieś mi się zapodział przepis, a w pamięci nie wszystkie ilości zachowałam. Dzięki za ten przepis upiekę niebawem, bardzo się cieszę!

    OdpowiedzUsuń