Oponki serowo - pomarańczowe

Puszyste, chrupiące krążki serowe pachnące pomarańczami. Idealne na tłusty czwartek do herbatki czy kawki

Ilość: 80 sztuk dużych i 80 sztuk małych

Składniki:
  • około 500 g mąki tortowej
  • 500 g półtłustego sera białego
  • 1/4 szklanki cukru lub więcej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka starta z 1 pomarańczy
dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Twaróg mielimy maszynką do mielenia mięsa lub przepuszczamy przez praskę. Następnie wsypujemy do miski przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy cukry, ser oraz resztę składników i zagniatamy ciasto (jeśli będzie się kleiło do rąk dosypujemy mąki). Potem ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy je na grubość 5 mm i wycinamy szklanką krążki, a w środku kieliszkiem otworki. W małych krążkach po kieliszku wycinamy dziurki słomką do napojów.



W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni lub w niskim garnku i smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Po odsączeniu na papierowym ręczniku i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Muszą być bardzo pyszne :) częstuję się jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne to mało powiedziane. One muszą być niesamowite. Wyglądają tak apetycznie, że poprostu mam ochote wyciągnąć je z komputera i zjeść :D no naprawde szacun, może uda mi się zrobić też takie pyszne oponki. Ale najpierw muszę zająć się wypełnianiem PIT-u, który wypełniam sam, bo znalazłem program do wypełniania, który jest tak prosty w obsłudze, że nie potrzebuje niczyjej pomocy aby go wypełnić. Polecam każdemu zapoznać się z takim programem.

    OdpowiedzUsuń
  3. z tą skórką pomarańczową to po prostu rewelacyjny pomysł, musi nadawać fajnego aromatu i smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł na oponki, trzeba skosztować

    OdpowiedzUsuń
  5. Da się usmażyć na patelni na głębokim oleju? Czy nie musi być głęboki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Była sobie dieta. Potem dieta zobaczyła Twój przepis i umarła śmiercią naturalną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, są pyszne. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń