Cygańskie ścieżki

Ciasto wyśmienicie smakuje, a każdy kawałek jest pełen barw i efektownie się prezentuje


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
ciasto:
  • 9 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
masa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka niebieska
  • 400 g serka waniliowego
dodatkowo:
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej dodajemy żółtka i mąkę, do drugiej - kisiel, do trzeciej - kakao, do czwartej - mak. Każdą część dokładnie mieszamy łyżką.


Na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą nakładamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę po dwie łyżki każdego ciasta.


Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.


Cztery galaretki (1 cytrynowa, wiśniowa, agrestowa, niebieska) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, każdą osobno. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę.Ostatnie opakowanie galaretki (cytrynowa) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Serki waniliowe miksujemy i lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Do masy wsypujemy pokrojone galaretki i mieszamy łyżką. Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto :) Wyszło Ci przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pokazujesz każdy etap, dla mnie ciasto bomba

    OdpowiedzUsuń
  3. klasyka :) aczkolwiek dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna nazwa:D Wypróbuję na pewno;)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wygląda,

    OdpowiedzUsuń
  6. upiekłam wyszedł mi znakomicie był bardzo dobry polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda, mam ochotę zrobić...Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Serek waniliowy czyli homogenizowany typu Danio?

    OdpowiedzUsuń