• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Napoleonka w 15 minut

Znakomite ciasto bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym. Robi się je bardzo szybko, zawsze wychodzi i każdemu smakuje

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
dodatkowo:
  • około 250 g krakersów
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby się nie przypaliło i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!



Obżarciuch
47 Comments
ciasta, ciasto bez pieczenia, krakersy, napoleonka, napoleonka bez pieczenia, napoleonka na krakersach w 15 minut, top ciasta bez pieczenia
czwartek, 7 grudnia 2017
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
ciasta ciasto bez pieczenia krakersy napoleonka napoleonka bez pieczenia napoleonka na krakersach w 15 minut top ciasta bez pieczenia Napoleonka w 15 minut

Polecane przepisy

47 komentarzy:

  1. Anonimowy7 grudnia 2017 18:06

    moje ulubione ciastko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. gin7 grudnia 2017 19:38

    Mmm, ten krem... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anna S.7 grudnia 2017 22:43

    Bardzo lubię napoleonkę na krakersach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. Anonimowy8 grudnia 2017 08:15

    Hahahahaa 15 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy8 grudnia 2017 13:04

    A jakie to masło? 83% ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec8 grudnia 2017 15:52

      tak, w tym ciastku było masło 82% :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Unknown11 listopada 2018 18:43

      od samego patrzenia zapadam na cukrzyce

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  6. Anonimowy8 grudnia 2017 14:43

    A jakie krakersy? Takie normalne? One sa slonawe...czy jakies inne a ja o nich nie wiem? Serio sie pytam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec8 grudnia 2017 15:51

      zwykłe słone krakersy, znakomicie przełamują słodycz ciasta :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anita Contarini8 grudnia 2017 17:44

      krakusy, na pierwszy rzut oka nie pasuja - ale kombinacja ta jest boska, znam ja od lat

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Anonimowy9 grudnia 2017 15:00

      Witam dziś robilam ciasto i powiem Pani ze zamiast waniliowego budyniu dalam śmietankowy a do tego jeszcze przypieczone migdały dodałam do masy i smakuje bardzo dobrze pozdrawiam :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  7. pechoweszczęście8 grudnia 2017 16:47

    Budyń duży czy mały i czy z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec8 grudnia 2017 17:54

      budyń na 1/2 l mleka bez cukru :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  8. Adrian Jakubiak12 grudnia 2017 10:20

    Wygląda świetnie a co najważniejsze bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  9. krzyskuchnia12 grudnia 2017 23:53

    Takiej to jeszcze nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  10. Sławomir z wakacyjnapolisa.pl13 grudnia 2017 14:48

    Mniam, same pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  11. Klayudia14 grudnia 2017 12:05

    Musi być pyszna i w 15 min coś dla mnie . Uwielbiam dobrze używać czasu .

    http://tylko100procent.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  12. Anonimowy15 grudnia 2017 08:43

    Jakie masło? Margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec15 grudnia 2017 21:32

      masło 82 % :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  13. Unknown21 grudnia 2017 10:34

    Moja rada 😀 jak już wlejecie do zagotowanego mleka mleko z mąką to w trakcie gestnienia mieszajcie mikserem takim jak się w ręce trzyma. Masa wychodzi gładziutka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  14. Anonimowy22 grudnia 2017 14:54

    Dany przepis na jaką blaszkę? (Rozmiar)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  15. Gabriela Borowiec22 grudnia 2017 21:07

    wymiar podany jest nad składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  16. Ewelina Tomasik23 grudnia 2017 13:47

    A czy nie potrzebna jest mąką ziemniaczana bo mi się od wczoraj nie scisnela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec23 grudnia 2017 15:26

      dodane jest dużo mąki, żółtka i proszek budyniowy, mąki ziemniaczanej już nie potrzeba. Jednak masa musi się zagotować, mąka nie może być wyczuwalna w smaku :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Ewelina Tomasik23 grudnia 2017 17:13

      Smakuje pysznie nie czuć mąki zagotowalo się nie wiem co nie tak zrobiłam:(

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Gabriela Borowiec24 grudnia 2017 13:28

      a masło użyła Pani dobrej jakości? ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak, ja robiłam to ciasto wielokrotnie, masę gotowałam i przekładałam też w innych ciastach i nigdy nie miałam problemu :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    4. Odpowiedz
  17. Anonimowy25 grudnia 2017 00:06

    Mi niestety też nie związało, 7 h godzin w lodówce i rzadkie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  18. artmimi31 grudnia 2017 20:46

    U mnie też lipa nie ścięte. Masło B.dobrej jakości, zagotowana masa. Stało w temp. ok 2 stopni. Na szczęście synowi konsystencja nie przeszkadza, bo jedynie łyżka mozna nakładać. Za kilka dni zrobię drugie podejście tylko dodam 2budyni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  19. Anonimowy4 lutego 2018 12:06

    Ja robię na Palmie a jak nie mam budyniu to dodaję 2 łyżki kartoflanki i nie wyszło mi nigdy rzadkie. Przecież tam jest szklanka mąki, to już ta ilość powinna nieźle zagęścić. Może właśnie rodzaj mąki ma znaczenie? Ja mam zwykle tortową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec4 lutego 2018 15:41

      też używam zwykłej mąki tortowej :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  20. Anonimowy10 lutego 2018 12:02

    W opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec10 lutego 2018 12:44

      mąka tortowa to mąka pszenna

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  21. KewinS16 lutego 2018 18:54

    ćzy można dodać kieliszek wódki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec16 lutego 2018 19:54

      myślę, że tak, tylko nie za dużo :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  22. kozak kozak25 marca 2018 10:27


    Anonimowy10 lutego 2018 12:02
    W opisie jest podana mąka pszenna a w komentarzu pani napisała że dodała mąkę tortów , to której najlepiej użyć?

    Odpowiedz
    Odpowiedzi

    Gabriela Borowiec10 lutego 2018 12:44
    mąka tortowa to mąka pszenna
    Ale jest różnica między mąką tortową a pszenną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec25 marca 2018 11:09

      mąka pszenna typ 450 czyli mąka tortowa, dostępna wszędzie :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  23. kasia15 czerwca 2018 16:06

    Szybka napoleonka na krakersach, to świetne rozwiązanie na szybkie coś słodkiego. Często tak robię. Przyrządzam z rana,a po pracy mam do kawki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  24. Anonimowy3 sierpnia 2018 13:13

    pyszna! polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  25. Anonimowy8 sierpnia 2018 12:23

    Witam. "1 szklanka mąki pszennej" - jakiej pojemności ma Pani szklankę? Bo to jest bardzo ważne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec8 sierpnia 2018 12:58

      250 ml :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Anonimowy9 sierpnia 2018 19:26

      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  26. Unknown22 października 2019 22:03

    Szybka w przygotowaniu i smaczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  27. Unknown26 października 2019 19:35

    A nie rozpada się wam przy krojeniu bo krakersy są delikatne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch26 października 2019 20:37

      Krakersy kroją się tak samo dobrze jak herbatniki

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  28. Anonimowy13 listopada 2019 23:19

    Mniam mniam mniam amciu amciu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  29. Anonimowy17 listopada 2019 08:14

    Rozumiem, że białka się nie daje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch17 listopada 2019 12:44

      Zgadza się

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria