Znakomite ciasto bez pieczenia na krakersach z kremem budyniowym. Robi się je bardzo szybko, zawsze wychodzi i każdemu smakuje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
dodatkowo:
- około 250 g krakersów
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby się nie przypaliło i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Ciasto wstawiamy do lodówki. Przed podaniem napoleonkę oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!