niedziela, 18 lutego 2018

Mielone pieczone na ryżu



Aromatyczny ryż pieczony z kukurydzą, cebulą i kotletami mielonymi, to znakomite danie obiadowe, które zachwyci każdego

Składniki:

  • około 600 g mięsa mielonego
  • 2 czerstwe kromki chleba lub 1 bułka
  • 2 jajka
  • papryka słodka
  • majeranek
  • mąka do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 cebule
  • 6 szklanek wody
  • 12 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Chleb namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody chleb, majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w mące i obsmażamy. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż wymieszany z odsączoną kukurydzą oraz układamy cebulę pokrojoną w piórka.

 

Następnie dajemy kotlety. Wodę mieszamy z ketchupem, cukrem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym płynem zalewamy ryż z kotletami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. i 30 min. Dania podczas pieczenia nie trzeba mieszać. Upieczone mielone podajemy z ulubioną surówką.


Smacznego!




10 komentarzy:

  1. super pomysł na obiad, wykorzystam przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ryż podgotowac ?

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie. Czy trzeba tak długo piec? mięso nie będzie za suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całość jest zalana sosem, więc nie będzie :)

      Usuń
  4. Czy ryz jest jadalny razem z mięsem ???/ - stanowią całość ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczego ma być niejadalny? :D oczywiście ze jadalny :)

      Usuń
  5. a ja dam zamiast kukurydzy , zielony groszek, bardziej mi tu pasuje, ale pomysl super dzieki wielki

    OdpowiedzUsuń