Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto krówka z truskawkami, masą na bazie serka mascarpone i śmietanki, znakomicie sprawdzi się w upalne dni
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
krem:
- 750 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- około 300 g krakersów
- 500 g truskawek
- 510 g masy kajmakowej
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Truskawki szypułkujemy, myjemy i kroimy w plasterki. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone truskawki i rozsmarowujemy resztę kremu.
Przykrywamy krakersami, rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy startą na grubych oczkach białą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami bez pieczenia krakresy krówka krówka z truskawkami w 15 minut masa kajmakowa serek mascarpone śmietanka truskawki
Fajne
OdpowiedzUsuńProste i szybkie ciasto, na pewno sprawdzi się w upalne dni.
OdpowiedzUsuńA czy krakersy są solone czy nie?
OdpowiedzUsuńsłone :)
UsuńA biała czekolada gdzie i kiedy ?;)
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie :)
UsuńCzy można użyć mrożonych truskawek?
OdpowiedzUsuńnie wiem czy nie będą za bardzo wodniste :) jak chcesz je wykorzystać to musisz truskawki porządnie odsączyć
Usuńjuz wydrulowalam i loezy w kolejce do pieczenia...truskawki beda niedlugo, wiec sie przyda....
OdpowiedzUsuńTylko jedno moje dzieci uwielbiają czy to lato czy zimą jest to ciasto rewelacja pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuń