piątek, 17 sierpnia 2018

Syrop z czeremchy



Syrop z czeremchy znakomicie sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Owoce czeremchy zawierają dużo witaminy C, mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, obniżają ciśnienie krwi i pomagają w chorobach dróg oddechowych

Ilość: 16 butelek (300 ml)

Składniki:

  • 4 kg czeremchy
  • 3 l wody
  • 2 kg cukru
  • 1 cytryna




Przygotowanie:

Owoce czeremchy przebieramy, myjemy, wrzucamy do garnka i dolewamy 2 l wody. Gotujemy na małym ogniu około 5 - 7 min. Zdejmujemy, garnek przykrywamy np. kocem i odstawiamy na 12 godz., a najlepiej całą noc. Po tym czasie owoce przecedzamy przez sito, tak aby jak najwięcej miąższu oddzielić od pestek. Sok pozostawiamy, nie wylewamy. Oddzielone owoce zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie przecedzamy je przez sito oraz wyciskamy sok. Powstałe soki łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny oraz cukier i zagotowujemy. 


Sok przelewamy do wyparzonych buteleczek i zakręcamy. Butelki z sokiem pasteryzujemy gotując w wodzie przez kilka minut.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aśka. nalewki i wino z czeremchy robimy już od kilkunastu lat -- smak niepowtarzalny

    OdpowiedzUsuń