Podudzia pieczone w marchewce

Soczyste i aromatyczne podudzia z kurczaka pieczone w marchewce i cebuli. Znakomity pomysł na rodzinny obiad

Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy
  • 4 duże łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka wody
  • olej do obsmażania



Przygotowanie:

Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy oraz nacieramy solą ziołową i pieprzem ziołowym. Podudzia obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym. 



Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki i dodajemy do kurczaka. Śmietanę mieszamy z wodą, mąką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy kurczaka. Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: