Truskawkowe ciasto z serków Danio

Biszkopt pieczony na proszku budyniowym przełożony masą z truskawek i serków Danio. Znakomicie sprawdzi się w upały

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 opakowań budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa z truskawek i serków:
  • 4 serki Danio po 140 g
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 200 ml wrzątku
  • 500 g truskawek
dodatkowo:
  • 500 g truskawek do dekoracji



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy stopniowo cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30-40 min. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. W międzyczasie galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy na mus. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Miksując dodajemy partiami serki Danio, truskawki i wlewamy małym strumieniem zimną galaretkę. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 2/3 masy i przykrywamy 2 blatem. Wierzch smarujemy resztą masy i układamy pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: